theme_low_nl.jpg
navigation_hor.gif
wpb846328a.png
wpf8c286f9.png
wp8c89dc1a.png

wp433bb93d.png

wpb0070428.png

wp70b65a1c.png

wpcd57c3be.png

wpb1655a51.png

wp64990778.png

wpd61a112e.png

View this site in English

wp2e1cdf6b.gif
wpd5013b37.gif
wpe515f21e.gif

infrarood therapie

extralicht/gezondheid/ infrarood-therapie

pinbestrijding en wondherstel

medische indicaties van infrarood therapie

gebruikswijzer infrarood therapie

algemene gebruikswijzer
Waarschuwing: Volg in alle gevallen de instructies van de bij uw infraroodbron geleverde gebruiksaanwijzing op. Als deze ontbreekt, probeer dan via uw leverancier of de fabrikant aan een vervangend exemplaar te komen. De hier gegeven gebruikswijzer is louter bedoeld voor lezers die geïnteresseerd zijn in werking en gebruik van een infrarood-straler voor zelfmedicatie zonder er zelf noodzakelijkerwijs een te bezitten. De maker van deze site stelt zich niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt door gebruik van een infrarood-straler.
Anders dan bij ultraviolet-stralers is het gebruik van infrarood-stralers relatief ongevaarlijk. Het belangrijkste is dat u een afstand tot de inraroodbron bewaart die niet pijnlijk is. Meestal is dit zo'n 30 tot 50 centimeter. Pas wel op bij gelijktijdig gebruik van pijnstillers omdat deze de pijngrens, en daarmee de gevoeligheid voor warmte, kunnen verlagen. Raadpleeg bij twijfel een arts of

wpd9f52a5e.gif

© copyright 2005-2012 - extralicht.nl
v3.26

overige medische indicaties
stimuleert de stofwisseling
stimuleert de bloedcirculatie (positieve invloed bij hart- en
 vaatziektes)
versnelt genezing van brandwonden
vermindert stijfheid van gewrichten
vermindert spierspanning
vermindert pijngevoel
vermindert reumatische pijnen
verlicht artrose

apotheker. De behandelduur en -frequentie is niet kritisch zolang u er zich prettig bij voelt. Wel is het zo dat meerdere korte sessies vaak beter werken dan één lange. Bescherm uw ogen zonodig met de meegeleverde oogbeschermers of met een zonnebril. Pas daarbij wel op dat het montuur niet te heet wordt.

infrarood-therapie.jpg

pijnbestrijding en wondherstel
De therapeutische werking van infrarode straling wordt grotendeels toegeschreven aan de stimulatie van dieper onder de huid gelegen weefsel. De temperatuursverhoging zou de stofwisseling stimuleren en een betere doorbloeding doen ontstaan. Een verhoogde doorbloeding ondersteunt het natuurlijke genezingsproces en verlicht

in sommige gevallen de pijn. Om een meer dan oppervlakkige temperatuursverhoging te veroorzaken, is het noodzakelijk om straling te gebruiken die door bovenste huidlagen heen kan dringen. De voor dit doel het meest geschikte golflengtegebied loopt van 700 tot 1400 nanometer, het gebied dus van nabij infrarode straling (zie elektromagnetisch spectrum). De hoogste absorptie treedt op bij infrarode straling rond 1200 nm en dit wordt voornamelijk bepaald door de eigenschappen van het onder de huid aanwezige vocht en bloed. Golflengtes buiten het werkzame gebied worden vrijwel volledig geabsorbeerd op een diepte van 1 tot 1,5 millimeter en leiden dus voornamelijk tot temperatuursverhoging van de huid. Golflengtes rond de 1200 nanometer kunnen tot een diepte van 8 tot 10 millimeter een temperatuursverhoging van één tot enkele graden Celsius teweeg brengen en zijn daarmee het meest effectief bij de verlichting van spier- en gewrichtspijn. Stralingen met golflengtes van rond de 900 nanometer dringen minder diep door maar zijn wel energierijker en daardoor beter geschikt voor de behandeling van oppervlakkige verwondingen (zie ook licht-therapie).

en48x32.gif
wpf3e08d81.png
wpb7761af6.jpg

wpdaf8971f.png

schimmelnagels
Infrarode straling tussen 1100 en 1300 nanometer is succesvol toegepast bij de bestrijding van schimmelnagels (onychomycosis). De schimmels kunnen door verhitting gedood worden. Om diep genoeg in de huid door te dringen, ook in het gebied onder de nagel, kan het beste een laser worden toegepast. Deze produceert de minste warmte buiten het

nagellaser.jpg

golflengtegebied dat het diepste in de huid doordringt. Schimmelnagels kunnen het beste door- of onder begeleiding van een arts worden behandeld.

ontharing
Langdurige ontharing kan worden bereikt met technieken die de haarzakjes beschadigen of vernietigen zonder het omliggende weefsel aan te tasten. Voor dit doel zouden lasers kunnen worden gebruikt die straling van de juiste golflengte afgeven. Tot nu toe zijn de resultaten echter uiteenlopend en in hoge mate onvoorspelbaar. In eerste instantie werden Argon (488 nm), Cyanide (515 nm), Ruby- (694 nm) of Alexandriet lasers (755 nm) gebruikt. In meer recente produkten worden vooral diode lasers (810 nm) en Nd:YAG lasers (1064 nm) toegepast. Soms moet voorafgaande aan de behandeling een activeringsvloeistof worden opgebracht die door de haarzakjes dient te worden geabsorbeerd. Er bestaan laser ontharingsapparaten voor professioneel gebruik door een medicus maar ook voor thuisgebruik.

chirurgie
Infrarode lasers worden in de chirurgie gebruikt voor het snijden van zowel hard- als zacht weefsel. Voor zacht weefsel worden koolstofdioxidelasers die werken met een golflengte van 10600 nanometer algemeen toegepast. Dit type midden infrarode straling wordt sterk geabsorbeerd door weefsel met een hoog watergehalte dat door de impact van de sterk gefocusseerde laserstraal verdampt. Met dit type laser kunnen sneden met een breedte van één tot enkele tienden van een millimeter worden gemaakt. Een minder gefocusseerde bundel kan worden gebruikt om de uiteinden van zenuwen en bloedvaten af te sluiten. Hard weefsel zoals botten en tanden kunnen worden gesneden met een Er:YAG laser (2940 nm) waarbij gebruik wordt gemaakt van een andere absorptiepiek van water. Uitwendig littekenweefsel veroorzaakt door acné of andere huidziektes kan succesvol worden gereduceerd door lasers die in het nabij infrarode deel van het elektromagnetisch spectrum werkzaam zijn. Voorbeelden van dergelijke lasers zijn 1064 en 1320 nanometer Nd:YAG lasers en 1450 nm diodelasers.

schimmelnagels

ontharing

chirurgie